Hogyan válasszon terápiát és terapeutát?

Ha ön elszánta magát, hogy szakértő segítséget keres, a következő kételyek merülhetnek fel önben.

Pszichológushoz menjek vagy pszichiáterhez? Mi a különbség?

A pszichiáter orvosi végzettséggel rendelkezik, és a mentális betegségek többnyire gyógyszeres kezelésére szakosodott. Ha önnek a gyerekkori trauma olyan súlyos tüneteket okoz (krónikus szorongás, pánikrohamok, stb.), amelyek megnehezítik mindennapi életét, és úgy érzi, gyógyszeres kezelésre van szüksége, úgy felkereshet egy pszichiátert. Azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy a pszichiátereknek nincs idejük beszélgetni rendelési időben, ezért javasoljuk, hogy keresse olyan szakember segítségét is, akivel tud beszélni az önt ért bántalmazásról.

A pszichológushoz rendszeresen kell járni, hetente, kéthetente vagy havonta, ahogy azt az ügyfél megkívánja. A beszélgetések hossza általában 40 és 90 perc között mozog. A pszichológus fogadhatja önt magánrendelésén vagy kórházban, rendelőintézetben.

A társadalombiztosítás is fedez bizonyos mennyiségű pszichológiai szaktanácsadást. Erről családorvosánál tud érdeklődni.

Mi az a csoportterápia?

A terápiás csoportot általában pszichológus, pszichoterapueta vagy más segítő szakember vezeti. A csoportok szerveződhetnek egy téma köré (alkoholizmus, családon belüli erőszak, gyerekkori szexuális erőszak), vagy lehetnek általánosabb jellegű önismereti foglalkozások. Léteznek úgynevezett önsegítő csoportok, ahol a traumatúlélők tapasztalataik megosztásából merítenek erőt. Ezeket nem feltétlenül szakember vezeti. A csoportterápia különösen hasznos, hogy legyőzze szégyenérzetét, oldja elszigeteltségét, megerősítést kapjon, hogy az ön esete nem egyedi.

Milyen sokáig tart?

Bármilyen terápiás formát is választ, a gyógyulási folyamat sokszor évekre is elnyúlhat, attól függően, hogy milyen hosszú, milyen súlyos volt a trauma és egyszer megtörtént vagy ismétlődő bántalmazásról van-e szó. A gyógyulás időt és energiabefektetést kíván, ami megtérül, amennyiben javít az ügyfél életminőségén.

Mi van, ha nem válik be? Melyik a jó terápia?

A túlélők gyakran számos terápiás formát kipróbálnak, mire megtalálják a magukhoz illőt. Ha úgy érzi, hogy önnek nem vált be az egyik lehetőség, próbáljon ki másikat. Lapunkon ismertetünk néhány terápiás formát. Vannak olyan szakemberek, akik több terápiás eszközt használnak együtt (pl. viselkedés-terápiát és pozitív pszichológiát). Önnek joga van megkérdezni, mire számíthat.

Hogyan keressek jó szakembert?

A megfelelő szakember kiválasztása nagyon fontos, hiszen önnek meg kell bíznia terapeutájában, hogy a gyógyulási folyamat elindulhasson.