Hogyan győzhető le a szégyen és bűntudat?

A gyógyulási folyamat egyik fontos mutatója, hogy ön egyre kevésbé szégyelli magát és csökken a bűntudata is. De hogyan érhető ez el? Fontos, hogy tisztában legyen vele, ön nem hibáztatható a bántalmazásért.

Törje meg a csendet!
A szégyen táptalaja a hallgatás, a titkolózás. Érezni fogja, mennyire megerősíti, ha beszélni kezd az önt ért abúzusról, mennyivel szabadabbnak fogja érezni magát. Susan Forward, akinek könyve magyarul is olvasható Mérgezőszülők címmel, és maga is gyerekkori abúzus túlélője, a következő választ adta a kérdésre, mit érez, amikor közönség előtt adja elő gyerekkora történetét: „Unom.” Azaz a trauma már nem játszik többet központi szerepet az életében, és ami régen felkavaró volt számára, az ma már néha unalmas. Minél többször tud mesélni az abúzusról, annál kisebb lesz önön az elkövetőtől átvállalt szégyen terhe, akkor is, ha hosszú az út, amíg az ember valóban megunja saját történetének előadását.

Talákozzon túlélőkkel!
Más túlélőkkel való találkozás, tapasztalatcsere nagyon megerősítő lehet, mivel eloszlatja a az abúzus okozta magányt, elszigeteltséget, és oldja a szégyenérzetet is. Magyarországon kevés olyan önsegítő csoport indul, amely kimondottan gyerekkori szexuális bántalmazás túlélőinek szól, de felkereshet olyan csoportot, amely szexuális erőszak túlélőinek indul.
Sokan keresnek fel internetes fórumokat, ahol név megadása nélkül lehet beszélni erről a témáról. Ez néha nagyon hasznos lehet, de rejt egy-két kockázatot. Az interneten olvasott történetek emlékbetöréseket okozhatnak önnél, újratraumatizálhatják olyan helyzetben, amikor egyedül van, és nincs kivel ezt megbeszélnie. Vannak fórumok, ahol a moderátorok nem szűrik az öngyilkossági gondolatokról szóló bejegyzéseket, rosszabb esetben kíváncsiskodók vagy elkövetők is bekerülhetnek a fórumra. Ezért ajánljuk, hogy csoportot keressen, amit szexuális erőszak témában jártas szakember vezet, mert ott közvetlen támogatást kaphat.

Olvasson a témában!
Minél több tudása lesz a gyerekkori szexuális erőszak természetéről, annál jobban meg fogja érteni, és át fogja érezni, hogy az önnel történtek nem az ön szégyene. Lapunkon megtalálja az ajánlott irodalom jegyzékét.